Hjälp med projektionerna

Min bror Anders har lovat att hjälpa mig med att köra projektionerna på konserten. Då känner jag mig trygg. Anders är en klippa. Han har också många bra idéer vad det gäller bild... han är ju inte fotograf för intet.

Det JAG funderar över är vart i lokalen man bäst projecerar, på vägg eller på en backdrop. Helst vill jag att det blir på väggen i kyrkan och att projektionen blir en del av rummet. Vi (Anders och jag) ska försöka kolla på Västlands kyrka nu i helgen. Anders tycker att det ska se så bra ut som möjligt i dokumentationskameran. Jag vet inte riktigt om jag håller med där. Jag tycker att det är viktigast med upplevelsen här och nu, på konserten, OCH att det ska se bra ut på dokumentationen. Undrar vem det är som får "ge sig"...

/Maria

Filmdokumentation

Min kära vän Cristina Blendea kommer att hjälpa mig att dokumentera konserten. Hurra! Då är det väl bara att boka kameror av Stefan på skolan...

/Maria

En början till struktur till konsertprogrammet

Jag har i alla fall bestämt mig för vilket innehåll jag vill pressentera.

Som det ser ut nu är det 5 olika avsnitt (5 olika färger)

 

Nyckelharpa (orginalkompositioner och arr av mig)

1. Åter till livet

2. Löftet

3. Tro hopp och kärlek

 

Low whistle/Tvärflöjt (orginalkompositioner och arr av mig)

1. Beginners walts

2. Ballad

3

 

Folksångensemble (nya arr för lika röster)

1. Kristallen den fina

2. Jag unnar dig ändå allt gott

3. Det underbara bältet

 

Orgel (nya arr av mig)

1. Nu haver denna dag (Britta Hellström spelar)

2. Delsbo brudmarsch (jag spelar själv)

 

Sång (orginalkompositioner och arr av mig)

1. Sometimes it’s too hard

2. Tutto cuore/Av hela mitt hjärta

3. Tillys sång

4. Gonna be alright (eventuellt)

 

bild från http://irishmusicalinstruments.com/


Två sångerskor till

Min "gamla" sångkamrat Maria Larsson och min "nya" sångkamrat Carolina Nylander har tackat ja till att sjunga med mig på examenskonserten.

/Maria


PixelToy

Hittade ett enkelt och gratis program som man säkert kan göra nått skoj med.

http://www.lairware.com/pixeltoy/


Om man sen kan få in mov-filerna i Final Cut så kan det säkert bli snyggt också.

Några musiker & artister som är tillfrågade...

och har sagt ja!

Britta Hellström - Orgel och sång
Kristian Stenström - Gitarr och kanske bas
Maria Larsson - sång
Carolina Nylander - sång
Matilda Karlsson - sång
Erica Banck - sång
Ida Long - Dans
Ann-Charlotte Andersson - Dans
Camilla Gunnarsson - tvärflöjt och sång



Vem ska examinera mig?

Det ska jag ta reda på. Har ingen aning hur en examination går till!

Uppdaterat PM för examensarbetet

Inledning

Anledningen till att jag vill göra detta examensarbete är för att försöka visa min bredd som musik- och mediekonstnär. Jag tror också att arbetet med att ta fram detta examensarbeta kan gynna mig i framtida konstnärliga projekt. Om någon gjort något liknande som jag planerar göra vet jag faktiskt inte. Jag ska försöka hitta något liknande men hittills när jag har frågat runt bland vänner och bekanta känner ingen av dem till att det finns någon som har gjort något liknande som jag tänker föröka mig på.

Min tanke är kombinera min musik och mina arrangemang med videoprojektioner i olika färger. Videoprojektioner existerar tillsammans med elektronmusik men i min genre, åt det folkliga och vishållet, finns inget. Alltså ska jag försöka skapa något nytt.

Projektet kommer jag att kalla ”I colori della vita” – Livets färger. Anledningen till att jag använder det italienska språket är att jag bodde i Italien för några år sedan och tycker att språket är vackert. Kanske kommer jag att använda italienskan till mer än titeln på mitt projekt.

 

Syfte

Syftet är att med hjälp av de kunskaper jag tidigare hade och de kunskaper jag har tillskansat mig under min utbildning på Kungliga Musikhögskolan, presentera mig själv som musik- och mediekonstnär genom en konsert där min egen och andras musik framförs av mig och medmusiker, och där en del av musiken åtföljs av videoprojektioner. En annan tanke med projektet och göra så mycket som möjligt själv, både vad det gäller komposition och arrangering av musik samt att producera (filma och redigera) projektioner och att få dem att fungera. Jag ska även ta hand om att boka lokal och musiker samt repa med dessa. Jag kommer även att göra ett konsertprogram.

Konserten kommer att äga rum under maj 2010 beroende på när lokalen, musiker och övriga medarbetare är tillgängliga. Min preliminära plan är att ha konserten i Västlands kyrka men valet av lokal beror på om och när det finns möjlighet att vara där.

Jag kommer att behöva musiker, vilka fysiska personer dessa musiker är kommer att växa fram under januari och februari 2010, jag behöver även en person som ska sköta videoprojektionerna. Jag kommer att samarbeta med dansare, om jag har med dem live eller om jag projicerar dem blir en senare fråga. Jag kommer också att behöva hjälp med ljud och ljus samt att dokumentera själva konserten. Förutom folk kommer jag att behöva låna filmutrustning på skolan. Jag kommer med all säkerhet stöta på en massa olika problem som ska lösas under arbetets gång.

 

Metod

En av projektionsidéerna som jag har är att ha ett s.k. klick-track där jag har förinspelad musik. Till denna förinspelning ska jag sjunga eller spela samtidig som musikerna (som jag tidigare har filmat) projiceras på dukar eller på väggarna i kyrkan. Jag ska ta reda på om något sådant har gjorts tidigare, en källa till detta kan vara Internet. Jag måste lära mig ett projektionsprogram, antingen Watch Out eller Gran VJ, för att kunna göra mina projiceringar. Även här är Internet en källa där man kan hitta olika tutorials som andra människor har lagt ut och som man kan lära sig olika metoder att projicera av.

Arbetet med musiken (komponerande, arrangering och repetition) kommer att komma i första hand, sedan kommer arbetet med en stor projektion. Om arbetet med den primära projektionen löper smidigt kommer jag att lägga till projektioner allt eftersom.

 

Tidsplan/Arbetsupplägg

Vecka 8 – Deadline för datum och repertoar för konserten. Musiker och andra inblandade skall vara tillfrågade. En tidsplan för att göra inspelningar och klicktrack skall vara gjord.

Vecka 12 – Deadline för att filma den primära projektionen. Deadline för klicktrack.

Vecka 15 – Börja sätta ihop projektionen (projektionerna)

Vecka 17 – Primära projektionen klar.

Vecka 17-21 – Tid för gemensamma rep (ev. övriga projektioner klara)

Vecka 21-22 (24/5-6/6) – Genrep och konsert söndagen den 30 maj kl. 20.30 i Västlands Kyrka

 

Dokumentation

Jag kommer att dokumentera arbetsprocessen med hjälp av foton och videoklipp, dessa kommer att pressenteras på min blogg http://icoloridellavita.blogg.se/


Vitt

Har fotat färgen "VIT". Snön och isen i Klungsten ska på något sätt symbolisera det vita.
Ska eventuellt försöka få ihop något slags stop-motion av bilderna, som i och för sig är bara runt 700 och det räcker ju inte långt när man arbetar med 12 rutor per sekund.... annars blir det ett bildspel...


Stop motion

Kanske skulle en stop motion vara nått att ägna tiden till...

http://boinx.com/istopmotion/overview/


ser i allafall intressant ut.

Ännu mer inspiration

årstidsfoto från min hemby Klungsten i någon projektion... Det kommer det att absolut att bli!
Från bryggan i Klungsten
Klungstens fyr

RSS 2.0